top of page

Anouk Hemel

Psycholoog Arbeid, Gezondheid en Organisatie
Yogadocent Himalaya Yoga Meditatie

Vanaf 2002 begeleid ik mensen met herstel van psycho-sociale klachten binnen het werk. Mijn kracht ligt in het begrijpelijke uitleggen van herstel: Waar doe je het voor? Wat vraagt herstel?

Mijn adviezen zijn uiterst praktisch.

Vanaf 2014 heb ik me verdiept in werkgeluk wat heeft geleid tot

De WerkGelukMachine: een uiterst praktische en inspirerende tool gebaseerd op de wetenschap uit de Positieve Psychologie.

 

Sinds 2017 verzorg ik wekelijkse yogalessen in Bilthoven en Zeist. In de yogales werk ik toe naar het kunnen vinden

van de stilte in jezelf.

IMG_7908_edited.jpg

Mijn drive

Altijd al voel ik een diepere behoefte om gebeurtenissen in het leven te doorgronden. Pas als ik snap wat de essentie van iets is, dan kan ik er iets mee. En ik denk dat ik niet de enige ben...

Iedereen wil begrijpen wat de essentie is van waar je mee bezig bent: Waar doe ik het voor? Waar gaat het om?

Zo is het voor een zieke medewerker belangrijk om te begrijpen wat herstel is: Wat vraagt herstel van me? Waarom gaat dit mij helpen? Goeie vragen leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe inzichten leiden tot bewuster (en effectiever) handelen.

 

Vooral jezelf leren begrijpen, is veelal een uitdaging. Je komt jezelf tegen en dat is niet comfortabel. Maar je groeit wel! Het voelt mijn verantwoordelijkheid om alle rijkdom aan opgedane inzichten en ervaringen op begrijpelijke en toegankelijke wijze te delen. 

Ik sta bekend om mijn gulle lach, oprechte betrokkenheid en enthousiasme. Al zijn die er nog, voelt het ook OK om processen te laten zijn zoals ze zijn en van daaruit stappen te nemen😌. Een tegenslag zegt veelal meer dan een succes: je wordt bewuster van de obstakels in jou om te komen tot volledige innerlijke vrijheid.

tuinyoga in Groenekan
Anouk
IMG_6463_edited.jpg
IMG_8361.JPG
samen met Joep
Anouk
Himalaya gebergte
Anouk
IMG_5546_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

Psycholoog Arbeid, Gezondheid en Organisatie

Na mijn studie in de Psychologie van Arbeid, Gezondheid en Organisatie 2002 ben ik gestart als arbo-psycholoog. 12,5 jaar lang heb ik kennis en ervaringen mogen delen in persoonlijke gesprekken met meer dan duizend medewerkers. Het is een groot voorrecht om zo open met anderen te mogen praten over een kwetsbaar moment in hun leven. Vooral de uitleg 'Wat vraagt herstel van je?', heeft veel voor medewerkers betekent. Zodra ze weten wat er voor hen staat, dan kunnen ze veel bewuster aan de slag met hun herstel.

Werkgeluk

Via de nascholingscursus 'Vitale mensen in vitale organisaties' in 2015 is de positieve psychologie op mijn pad gekomen. Marjolein Punt heeft mij kundig in contact gebracht met de vele theorieën en wetenschap rondom vitaliteit en werkgeluk. Om het overzicht te houden, heb ik verschillende theorieën gekoppeld tot één model: De WerkGelukMachine. Mijn streven was dat iedereen een eigen WerkGelukMachine zou kunnen maken, en dat is gelukt! Samen met Joep van den Beuken en grafisch ontwerper Mark Reijntjens is er een super coole map van De WerkGelukMachine tot stand gekomen!

Yoga

In 2012 startte ik met yogalessen bij Willem Meijer. Aanleiding was een interview met popzanger Sting in College Tour op tv. In de lessen zag ik veel overeenkomsten tussen yoga en mijn ervaringen als arbo-psycholoog. Vanuit een honger naar meer ben ik aan de yogadocentenopleiding van Himalaya Yoga Nederland begonnen. Vervolgens reisde ik af naar de ashram Rishikesh in India voor een intensieve docententraining. Sinds 2017 vervang ik yogalessen en sinds 2018 verzorg ik mijn eigen wekelijkse lessen. De behoefte naar het doorgronden en toepassen van yoga in de praktijk, heeft me naar Swami Ma Tripurashakti Bharati (Swami Ma Tripura) gebracht. Zij weet de yogafilosofie op een duidelijke, nuchtere en liefdevolle manier over te brengen. Bij Swami Ma Tripura heb ik in 2018 een intensieve studie kunnen volgen.

bottom of page