top of page
Meditating%2520Hand%2520Gesture_edited_edited.jpg

Mind Your Buddhi

De naam 'Mind Your Buddhi' betekent letterlijk

'Denk aan jouw innerlijke wijsheid of intellect'.

Met intellect wordt geen rationeel opgeslagen kennis bedoeld,

maar een dieper intuïtief weten. Buddhi is sanskriet

(klassieke taal van het oude India) voor innerlijke wijsheid.

Iedereen draagt deze wijsheid in de kern met zich mee.


Het is de kunst in dit leven om dichter bij je ware zelf te komen.

Om Shanti Shanti Shanti

(Om vrede, vrede, vrede)

Buddhi ❤️

Blog van 11 november 2018

Buddhi betekent ‘intern weten’. In de volksmond wordt ze intuïtie of buikgevoel genoemd. Buddhi is de functie in je mind die je leidt naar een dieper weten. Ze fluistert wijsheden toe die je soms wel en soms niet wilt horen. 

Maar let op, verward Buddhi niet met het ‘geweten’. Het geweten is een aangeleerde stem, een stem die jou is bijgebracht door anderen over wat goed of fout is. Nee, Buddhi is een dieper weten die van binnenuit komt en zich niet laat beperken door dagelijkse en aardse zaken.


Buddhi leidt jou naar kalmte en rust in jezelf. Ze leidt jou naar een dieper geluk, ook al zit het leven tegen. Buddhi laat je zien wat er werkelijk toe doet en laat je liefdevol terugkeren naar wie je werkelijk bent.


Dit dieper weten zit in ieder van ons. Iedereen wil vanuit het diepste in zijn of haar kern gewaardeerd en geliefd worden. Iedereen wil ‘het goede’ doen. Dit dieper weten zit ook verstopt in jou en komt naar boven zodra je dit toestaat.


Als je de fluisterstem van Buddhi hoort, dan vraagt ze je om dapper te zijn. Ze confronteert je met innerlijke gewoontes, gedachten en emoties die jou niet verder helpen, maar die wel in 'jouw systeem' zitten. Er is veel lef voor nodig om die imperfecties te zien. Maar dan, als je durft te duiken in de wonderen binnenin jou en je ontdekt wat er echt toe doet, des te vrijer ben je.


Als je Buddhi echt wilt horen, dan is de belangrijkste tip die ik zelf heb gekregen van mijn leraar Ma Tri: wees vriendjes met jouw mind. Wees niet boos op je mind als je mind even nukkig is. Wees niet teleurgesteld in je mind als je mind geen zin heeft. Maar help jouw mind, zoals je een goede vriend helpt. Creëer orde in alle chaos voor je mind, toon je liefde en begrip als het even moeilijk gaat in je mind. Neem samen met je mind de tijd en moeite om te beseffen wat er werkelijk toe doet. 


Hoe meer je naar Buddhi durft te luisteren, hoe meer je beseft hoe prachtig mooi het leven kan zijn.❤️


Meer informatie over Buddhi kun je vinden op de site van Swami Ma Tripurashakti(Ma Tri).

address-book-2152429_1920.jpg
bottom of page