yoga-is-samadhiBG4x200h.png

Raja Yoga

Yoga Meditatie

Het woord Yoga betekent één en is afgeleid van het Sanskriet woord yoke (komend uit het stamwoord yuj), dat staat voor 'integratie' of ‘verbinden'. Yoga is een proces waarin eenwording centraal staat. Yoga is de directe ervaring van onze ware zelf, om te komen tot de kern van wie we werkelijk zijn, op het diepste niveau van ons zijn.

Middels yoga leer je jezelf op verschillende niveaus beter kennen, zonder jezelf te veroordelen of te forceren, op een liefdevolle en uitnodigende manier.


Raja Yoga betekent letterlijk weliswaar 'Koninklijke Yoga', liever noem ik het 'allesomvattende yoga'. Het verbindt de verschillende vormen van yoga, die ieder hun eigen verdieping geven aan het pad van yoga. Al deze verschillende soorten yoga kennen één bron en zijn dus aan elkaar gelinkd. De Raja yoga maakt gebruikt van de 196 Yoga Sutras van Patanjali (200 v C) en het 8-voudige proces vanuit de Samkhya-filosofie. Het 8-voudige pad van Zelf-transformatie helpt om jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid op natuurlijke wijze te kunnen verbeteren en je te leiden tot zelfrealisatie (eenwording met jouw ware Zelf). De acht stappen zijn:

1) yama (universele richtlijn),

2) niyama (persoonlijke richtlijn),

3) asana (houding),

4) pranayama (beheersing van de ademhaling),

5) pratyahara (beheersing van de 5 zintuigen),

6) dharana (concentratie),

7) dhyana (meditatie) en

8) samadhi (eenwording met je werkelijke Zelf).

Klik hier voor meer informatie over het 8-voudige Pad van de Yoga Sutras op de gebiste van Swami Ma Tripurashakti 🙏❤️.

boom-8 stappen van Patanjali.jpg

De oosterse yogafilosofie gaat uit van onze innerlijke wijsheid (Buddhi), ons onderscheidingsvermogen in wat er wel en niet toe doet. We zijn de observeerder, de wetenschapper in ons eigen lichaam en leren wat er gebeurt in een houding (asana), hoe onze ademhaling verandert, welke emoties we ervaren, de gedachten die boven komen drijven. Yoga is een bewustzijnsproces, waarin we veel van onszelf leren door steeds stiller te worden tot we de stilte in onszelf mogen ervaren.

De naam van mijn eenmanszaak 'Mind Your Buddhi' vloeit hieruit voort.


De yogalessen in 'onze' traditie werken systematisch toe naar meditatie, waarin we beginnen met het stil maken van het lichaam, het creëren van een meer kalme ademhaling om te komen tot meer innerlijke rust. Deze rust geeft ruimte aan een intern dialoog met onze mind. Vaak vinden we geen tijd voor onszelf in de dagelijks hectische wereld en raakt onze mind snel afgeleid. Yoga helpt je om systematisch naar binnen te keren, om jouw mind te kalmeren, waarmee je jezelf toestaat om stil en innerlijk vrij te zijn.

Dit proces vraagt om geduld en herhaling, waardoor jouw lichaam uiteindelijk ‘weet’ welke oefeningen er volgen en jouw aandacht steeds verder naar binnen kan keren naar een subtieler niveau.

Lichamelijke oefeningen staan in onze traditie niet op zichzelf. Uiterlijk vertoon in de vorm van ‘prestaties’ halen je alleen maar meer uit het proces van ‘naar binnen keren’. Alle yogabeoefening staat in dienst van meditatie, waarin de systematiek helpt om jouw lichaam en mind stapsgewijs stiller te maken. Onderstaand YouTube-film laat mooi het meditatieproces zien (bron: Swami Ma Tripurashakti).

Swami Rama

“Yoga is a science that deals with the body, breath, mind, soul and ultimately the universe itself. It is both practical and theoretical.”

Swami Ma Tripurashakti Bharati (Ma Tripura) is voor mij een belangrijke bron van ware kennis en inspiratie. Gedurende mijn opleiding tot yogadocent kwam ik in contact met haar en ik weet nog hoe blij verrast ik was: een Nederlandse swami en ook nog zo jong?! Swami Ma Tripura besloot in 2009 op vrij jonge leeftijd om haar meester Swami Jnaneshvara Bharati (Swamiji) te volgen naar Florida, de Abhyasa Ashram. Swamiji is een directe leerling van Swami Rama.

 

Swami Ma Tripura heeft over de hele wereld gereisd om de teachings die ze van Swamiji heeft ontvangen te delen. Momenteel verblijft ze voor langere tijd in India voor haar eigen spirituele pad. Naast alle wijsheden is Swami Ma Tripura bovenal een heel fijn persoon waarmee ik de stappen op mijn yogapad mag bewandelen. Ik ben daar zeer dankbaar voor 🙏❤️.

Mocht je meer willen weten over yoga, dan raad ik je aan om de websites van Swamiji en Swami Ma Tripura te bezoeken. Zij proberen yoga toegankelijk te maken voor iedereen. Hun uitleg is een schat aan wijsheden!

IMG_1504.jpg