top of page
  • Anouk Hemel

Het leven praat tegen je...

“Stel dat het leven tegen ons praat. Dan is het een uitdaging om te zien, te horen en te voelen wat het leven jou vertelt.”

Heel veel gaat namelijk langs ons heen door dagelijkse drukte, verantwoordelijkheden, levensgebeurtenissen, gestelde doelen, persoonlijke wensen of opkomende frustraties. Zonder dat je het beseft zit je ‘opgesloten’ in een vast patroon van denken en doen.

In ons huidig denken ligt de focus te vaak op woorden, resultaten en oordelen in een goed of fout. Het categorizeren wat we dan doen, helpt ons overzicht te houden. Maar als we dat doen, zijn we ons weinig bewust van onze ervaringen, behoeften en krachten. We zijn meer met de buitenwereld bezig dan met onszelf. Als je niet uitkijkt dan wordt je geleefd en glipt het leven aan je voorbij.

Als kind hebben we beduidend minder moeite om bewust ons leven te leven: kinderen bekommeren zich minder om tijd, weekplanning of wat de gevolgen van hun handelen zijn (dit dan weer tot frustratie van de ouders). Het lijkt je als kind makkelijker af te gaan om meer in de bezigheid en de ervaring zelf te zitten, in een flow. Kinderen zijn meer bezig met zichzelf dan de wereld om zich heen en dat is nodig om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien. Een mooie eigenschap die je ook als volwassene meer eigen kunt maken.

Het is fijner als je het leven meer kan beleven en je vitaler en bewuster jouw stappen in het leven kunt zetten.

De weg in herstel en persoonlijke groei zit vol bewustwordingsmomenten. Naast het feit dat onze verwachtingen vaak te hoog gespannen zijn, laat zo’n ontwikkelingsproces je bewuster worden van jouw eigen krachten, mogelijkheden en kansen. Een volgende stap is vaak dichterbij en positiever dan je denkt!

Zowel in het werk als privé zijn klussen nooit afgerond, maar zo handelen we vaak wel: “Nog even dit, nog even dat.” of “Als dat project is afgerond, dan heb ik pas tijd voor écht leuke dingen.” Belangrijker dan ‘klussen afronden’ is de manier waarop je werkt en leeft, de keuzes die je maakt en de stappen die je neemt. Als het (werk)leven lekker loopt, je weet wat jouw krachten zijn en deze kan benutten, dan hoef je geen klussen af te ronden, maar ben je lekker bezig en krijg je juist meer energie. Bezig zijn geeft energie, zodra je volledig opgaat in jouw handelen, je enthousiast voelt over wat je doet, weet wat je wilt, besef hebt van jouw eigen talenten en (kern)kwaliteiten, groter denkt en doet dan enkel in jouw eigen belang, geen notie meer hebt van tijd en je vanuit jezelf gemotiveerd en betrokken voelt. Je bent dan in een flow en het kost je geen moeite meer (Mihaly Csikszentmihalyi: Flow, 1990).

Werken wordt pas energiek en efficiënt als je als bedrijf en werknemer hier oog voor hebt en houdt. Ook hierin zijn de creatieve en positieve mogelijkheden dichterbij dan we ons beseffen.

bottom of page