top of page
  • Anouk Hemel

Gratitude 🙏

Gratitude is de engelse vertaling voor ‘dankbaarheid’. Het Engelse ‘gratitude’ klinkt voor mij betekenisvoller dan het Nederlandse ‘dankbaarheid’. Wie weet komt het door het liedje van Robert Long ‘Dankbaar moet je zijn…’. Deze blog gaat juist niet om dat ‘moeten’, maar om je vrij te maken om de waarde van het leven te ervaren.

Gratitude is de kunst van het ontvangen. Pas als jij ontvangt, waardeer je wat jou gegeven wordt. [laat deze zin inzinken voor je verder leest...]

Zo kun je een stoel enorm waarderen als jouw voeten pijn doen na een flink stuk wandelen. Of je geniet bewust van de zon als je buiten zit. Je geniet van muziekklanken die je op de radio hoort. Je krijgt trek door heerlijke etensgeuren die jouw neus binnenkomen. Al die ervaringen van waarneming van de wereld om je heen zijn gratitude-momenten, waarin je het leven waardeert.

Zodra relaties meespelen, wordt dit gevoel van waarderen intenser. Als een collega jouw hulp waardeert, dan geeft dat een bijzonder fijn gevoel dat je van betekenis kon zijn en het wordt gewaardeerd. Of als iemand uit zichzelf rekening met jou houdt, jou erkent in jouw zijn. Of iemand zegt je simpelweg 'Hallo' met een innemende stralende glimlach. Zulke contactmomenten kunnen je intens raken. Het zijn de parels op een dag, als je ze binnen laat komen.

Waardering heeft te maken met het bewust opmerken van wat er toe doet in het leven. De kunst is te waarderen wat er op jouw pad komt, zowel fijne als vervelende momenten. Als je die ervaringen, die stappen ziet als groei van jezelf als mens, dan kun je van het leven gaan houden zoals het is. Je omarmt de werkelijkheid zonder het onnodig te kleuren.

Met gratitude erken je de waarde van jouw leven. Je houdt van de mensen om je heen die betekenis voor jou hebben. Je bent dankbaar voor het dak boven je hoofd. Met jouw houding van gratitude gééf betekenis aan jouw leven. Het is geen passieve aangelegenheid, zoals armen openen, ogen dicht en maar zien wat er gebeurt. Nee, het is kiezen om bewust stil te staan bij de waarde van alles om jou heen. Je maakt jezelf wakkerder om deze kostbare momenten van bewustzijn in te lassen.

Gratitude kan evensnel verdwijnen. Als we de dingen in het leven als vanzelfsprekend aannemen en kijken alsof alles om ons heen heel normaal is, dat je het zelfs verwacht dat alles loopt zoals het loopt. Die vanzelfsprekendheid is een dooddoener, een ziekte. Het bedekt alles onder de mantel van ‘normaal’. De waarde van jouw leven daalt daarmee gigantisch! Wat je namelijk doet is dat jij jouw manier van waarnemen aanpast aan externe omstandigheden, normen en verwachtingen. Als iedereen bijvoorbeeld klapt voor een optreden, klap je - voor je het weet - mee. Als iedereen bewonderend naar een schilderij kijkt, dan blijf je kijken om te zien wat er nou zo mooi aan is. Je aanpas-gedrag gaat sneller dan je denkt en voor je het weet zit jouw mind op die denktrant.

Iets voor vanzelfsprekend aannemen maakt je blind voor de waarde ervan. Pas als je iets niet meer hebt of kunt, dan wordt het duidelijk dat het leven niet zo vanzelfsprekend is. Als je jezelf opeens niet meer kunt aankleden omdat je een ongeluk hebt gehad. Als je geen geld hebt om te eten, laat staan kleren voor jezelf te kopen. Of intenser, als iemand er opeens niet meer is.

Als een dierbaar iemand overlijdt, dan wordt je hardhandig geconfronteerd met het einde van jouw leven. Je wordt ruw wakker geschud en jouw mind bevindt zich even buiten de dagelijkse sleur. Al het andere is ineens onbelangrijk. Meer dan gisteren voel je wat er echt toe doet. Dit gevoel-van-essentie sijpelt langzaam weg als we weer overgaan tot de sleur van de dag.

Met gratitude ga je weer terug naar dit gevoel-van-essentie in het leven. Je leert het leven waarderen en bewuster te leven. Je kunt gratitude oefenen, ook in jouw dagelijkse leven. Hieronder zijn enkele voorbeelden.

❤ Zodra iemand jou een ‘dank je wel’ geeft, of een compliment geeft, laat dit binnen komen (tegenprestatie laat je achterwege) en waardeer het.

❤ Als iemand iets voor jou doet of jou iets geeft, laat het binnenkomen en geef een bewuste welgemeende dank-je-wel, een hand of hug terug.

❤ Als je iets voor een ander doet of iets geeft, doe dat zoveel mogelijk bewust, zoveel mogelijk vanuit jouw hart (geen ‘moetje’ dus). Geef een warme lach weg, zoveel waardevoller dan een cadeau.

❤ Schrijf aan het einde van de dag op wat je waardeerde die dag. Het hoeft niet groots. Juist de kleine ervaringen zijn mooi.

Het zijn manieren om gratitude te oefenen. Als je ze herhaalt, komen ze meer en meer in jouw systeem. Op een gegeven moment kost het minder moeite en gaat het vanzelf. Heb geduld, gratitude groeit.

Dank je wel voor het lezen van deze blog❤️!

bottom of page