top of page
  • Writer's pictureanoukhemel

Het 'kleine klimaat', ons lichaam

De stikstof-uitstoot stond afgelopen week enorm in de belangstelling door de klimaatstaking en boerenstaking. Want wat blijkt? Ons handelen nú heeft een veel groter effect op de toekomst dan men beseft. Het stikstof-probleem schuiven we continu voor ons uit. Pas nu er geen ontkomen aan is, is actie een must. Zo is dat met het klimaat, en zo is dat ook met ons lichaam, 'ons kleine klimaat': als we nú niet investeren in onszelf, dan komen we onszelf hoe dan ook een keer tegen.

Klimaatstaking

Vrijdag 27 september 2019 was ik samen met mijn partner, kinderen en vrienden op de klimaatstaking in Den Haag met nog zo’n 35.000 anderen. Mijn grootste zorg is onze toekomst: hoe gaat het met het klimaat? Hoe zullen mijn kinderen het hebben als het 2050 is? Hoe gaan we dit aanpakken? En omdat wij twee kinderen hebben, raakt dit onderwerp me diep: je wenst niemand een klimaatcrisis toe, zeker niet je kinderen. Hoe wij nú handelen, heeft effect op de toekomst.

Economie-gedreven-mind

Vroeger was ik een workaholic, leefde ik alleen voor het werken, het familiebedrijf. En eerlijk gezegd gaf me dat enorm veel voldoening. Ik wist niet beter. Ik begreep bijvoorbeeld niet dat mensen overdag nog op straat waren: ‘Horen die niet op het werk te zijn? Op kantoor?’ Mijn beeld van de werkelijkheid was beperkt en enkel vanuit het perspectief van de ondernemer, de economie-gedreven-mind: hoe efficiënter hoe beter, hoe meer hoe mooier, hoe sneller hoe fijner, hoe nieuwer hoe cooler… De kanteling kwam door de werkende mensen om mij heen. Mijn bewustzijn groeide en de werkelijkheid was vele malen groter en diverser dan ik dacht.

Externe motivatie

Nu ben ik zelfstandige en ook al is er minder zekerheid, ik doe datgene waar ik in geloof, waar ik voor sta. Ik ga uit van mijn interne groei als mens door goed te doen. Dat doe ik door mijn yogalessen en het onder de aandacht brengen van werkgeluk. De economie-gedreven-mind, waarin externe groei gezien wordt als succesvol, zie ik nu als de megastallen in de bio-industrie: het gaat om productie, ‘Want hé, zonder productie geen winst.’ Het is een industrie-gedreven-mind die draait op externe motivatie: op geld, kwantiteit, bedrijfsgroei, succes etc. We maken onszelf gek door steeds meer en steeds groter te willen als bedrijf. En wie moet er flexibel zijn? Juist, de mens.

Lichaam als 'klein klimaat'

Stel jouw lichaam voor als een ‘klein klimaat’, die ook zorg en aandacht nodig heeft om de mooiste bloemen te tonen, een diversiteit heeft aan innerlijk leven en die bovenal gezonde grond heeft om ook het jaar daarop te kunnen groeien. De mens kan dat ‘flexibel zijn’ eenvoudigweg niet volhouden in een mega-stal. Kijk naar Japan waar Karoshi het inmiddels bekende begrip is voor ‘dood door te veel werken’. Maar ook in Nederland zijn de aantallen ziekmeldingen door burn-out en stressklachten de laatste jaren alleen maar gegroeid en dat is een serieuze crisis, een mensencrisis. Het schijnende is dat het veelal de loyaalste medewerkers zijn die uiteindelijk met stressklachten thuis komen te zitten (Gallup 2016). Het is de wereld op zijn kop!

Intentie vanuit het bedrijf

Het bedrijfsleven heeft zelf een ommezwaai nodig qua insteek en moraal. En dan te beginnen door de mens centraal te stellen en oude mythes van werksucces los te laten. Werksucces wordt teveel geassocieerd met jezelf-kapot-werken. Gelukkig lijken veranderingen op komst en hebben bedrijven meer oog voor werkgeluk en positieve psychologie op de werkvloer. Belangrijke voorwaarde is de echte intentie vanuit het bedrijf, want oprechte betrokkenheid vanuit het bedrijf wordt gevoeld door mensen en zorgt voor daadwerkelijk gemotiveerde en betrokken mensen. De inzichten vanuit positieve psychologie horen zich dan ook niet te beperken tot trucjes om die economie-gedreven-mind gerust te stellen, zoals: ‘Dan worden mensen gemotiveerder, gaan ze nog meer uren werken en krijgen we meer gedaan.’ Werkgeluk vraagt om een ándere manier van werken. De natuur laat zich niet voor de gek houden, dat blijkt nu met het stikstof-dossier. Ook de mens zal dat uiteindelijk niet meer doen!

bottom of page