anoukhemel
Mezelf uitspreken!
Uitgaande van mijzelf: ik ben een enorme pleaser, zo blijkt. Niet omdat ik dat zo graag wil of omdat mensen me aardig moeten vinden, maar omdat dit in mijn systeem zit. Ongeveer 90% van wat we doen en denken gebeurt op de automatische piloot. Nou dit dus ook ☹️. En als ik me dan een keer uitspreek, dan komt dit er op een nogal ruwe manier uit. Uiteindelijk zit ik met de kater, want de boodschap kwam niet over en de manier was nogal, tja, bot. Gelukkig is het botte wat afgenomen met de jaren, maar ik blijf het lastig vinden om mijzelf uit te spreken.
Hoe kan ik mezelf uitspreken zónder dit katergevoel? Sinds kort ben ik erachter. Mijn aanpak gaat via een drietraps-raket:
allereerst de bullshitdetector: wat deugt en wat niet?
dan begint het echte voelen, het laten landen van dat oergevoel die de detector opving.
en dan de actie, het onder woorden brengen, hoe eng dit ook is 😬.
Bullshitdetector
De Bullshitdetector mag zeker met een hoofdletter, die is zó belangrijk. Het is jouw buikgevoel, jouw diepere intuïtie die spreekt. Vaak voelen we aan onze wateren of iets deugt of niet, of iets klopt of niet. Het is dit onderscheidingsvermogen dat ons wakker maakt over wat écht belangrijk is in het leven.
Soms wordt dit onderbuikgevoel geprikkeld door iemand anders of door iets dat je ziet in een serie of film. Bij mij was het laatst de Netflix-serie ‘Rita’ die mijn gevoel over 'wat deugd en wat niet’ aanscherpte. In het kort: Rita is een lerares op de middelbare school die nogal op een directe manier moeilijke situaties aankaart.

Haar aanpak is misschien niet zo verfijnd, maar het oergevoel, haar buikgevoel is super oprecht. Ze spreekt en handelt vanuit die oprechtheid en komt op voor het belang van haar leerlingen. Dit is zo bevrijdend om naar te kijken, zo niet-normaal hoe haar handelen is. Er is geen politiek gekronkel, haar woorden en daden doen recht aan wat ECHT is.
Hoe eerlijker durft te zijn naar jezelf (en daarmee de situatie) hoe beter jouw Bullshitdetector werkt 👊❤️.
Het echte voelen
Als de Bullshitdetector steeds beter werkt, dan weet je dat je er niet onderuit kan. Dan komt het landen van het gevoel: begrijpen waaróm dit oergevoel naar boven komt, waarom er iets niet deugt. Hier kom je misschien niet 1-2-3 achter, maar met wat tijd en geduld ga je het zien.

Voor mij werkt een moment stilte middels yoga en meditatie. Inzichten borrelen vanzelf op. Een lange wandeling of simpele handelingen, zoals de afwas doen, werkt ook goed. Je laat je gedachten gaan.
Wat je vooral niet moet doen is jouw oergevoel uitvoerig analyseren of met Jan en alleman te gaan bespreken. Je gaat het oergevoel daarmee bedekken met allerlei gekleurde dekens aan meningen, zodat jouw oergevoel wordt verstikt en je er uiteindelijk niets mee doet.
Het gevoel is er. Basta! Laat het gevoel er zijn, ook al voelt het nog zo oncomfortabel. Het wordt makkelijker om actie te ondernemen als je beter begrijpt wat dit gevoel jou zegt. Luister ernaar en gebruik jouw innerlijke wijsheid (want diep van binnen weet je het). Alleen zo kun je helemaal achter jezelf staan, wetende dat niet iedereen hier op zit te wachten. Het gevoel is té belangrijk om te. negeren.
Actie
Hoe beter je jezelf in dit leven gaat begrijpen, hoe meer je handelt vanuit jouw oprechte oergevoel (de waarheid). Je kunt jouw actie op een meer liefdevolle, vaardige en onzelfzuchtige manier overbrengen. De Bhagavad Gita (geschriften waarin de yogafilosofie middels verzen op een meer praktische manier wordt uitgelegd) benadrukt dat als het je lukt om ‘lovingly, skillfully and unselflessly’ te handelen, je geen naweeën (lees: kater) van jouw handelen hebt. Dat klinkt goed 😃.
Nou lijkt ‘unselflessly’ minder op zijn plek als je jezelf aan het uitspreken bent. Maar het tegendeel is waar! Je spreekt je uit in dienst van jouw oergevoel en niet vanuit een ego-belang of politiek gekronkel. Er zit geen belang achter. Je wilt er niets anders mee bereiken dan het uitspreken van jouw gevoel. Je neemt hooguit de vrijheid om dat te doen. Als anderen dat niet waarderen of vinden dat dat niet hoort, dan is dat een struggle/probleem bij die ander. En iedereen mag zijn of haar struggles hebben. Laat die er ook zijn.
Hoe oprechter, hoe onzelfzuchtiger je jouzelf uitspreekt, hoe sterker. Dat was het mooie in de Netflix-serie ‘Rita’: ze sprak zich uit, ook al werd ze er raar op aangekeken of ook al koste het haar kop.
“You are the architect of your life”
Swami Rama
Je hebt moed nodig om jezelf uit te spreken, want hoe bevrijdend het ook voelt, het zal een effect hebben op jouw omgeving. Je stelt je kwetsbaar op en dat is niet allerminst fijn, maar oh zo krachtig.
Laat die effecten er maar zijn. Die horen er ook te zijn. Op de korte termijn is het wellicht oncomfortabel, maar weet dat je investeert in de lange termijn, in jouw vrijheid en geluk.
Weet dat iedereen dit kan, ook jij, al kost dit nog zoveel moeite, lef en tijd. Het gaat je een keer lukken, net als ik 👊❤️ en wauw, wat voelt dat goed.