top of page
  • Writer's pictureanoukhemel

Vinden, rusten en zijn

Afgelopen weekend heb ik een geweldig mooie online retreat gehad met Swami Ma Tripurashakti die ging over ‘Liefde & vergeving’. Het is zo fijn om mezelf bij te mogen tanken met wijsheid die zowat te veel is om te bevatten. Enkele woorden kunnen al leiden tot enorme inzichten. Nu waren dat bij mij de woorden ‘Vinden, rusten en baden in dat bewustwording’ tijdens een ontspanningsoefening: je gaat naar die plek toe, je rust en gaat op in ‘er zijn’, het zijn in de grotere bewustwording die ontstaat. Elk woord blijkt een proces op zichzelf.

Vinden

Met een ontspanningsoefening met yoga lig je in de lijkhouding (Savasana) op je rug, zo comfortabel mogelijk, rustend op de vloer. Jouw mind reist door heel het lichaam. Het proces ‘vinden’ omvat een zoekproces: het vinden van die plek in het lichaam met jouw mind.


Ook in het dagelijks leven is dit proces essentieel: Waar richt je jouw aandacht zich op?

Het is juist deze aandacht die zo ongelooflijk krachtig en belangrijk is. Te vaak is de focus extern gericht, op de eisen en verwachtingen van de buitenwereld: Wat móet er gebeuren? Wat verwachten ze van mij? Wat hoort? Er is zoveel om je heen dat jouw aandacht trekt (sociale media, mensen, geluiden...). Er is nog zoveel dat gedaan moet worden (eisen en verwachtingen van buitenaf).


Wanneer je druk bent in jouw hoofd met problemen of klussen die er liggen, dan merk je veel minder op wat er in jouzelf gebeurt. Je rent met jouw mind achter externe zaken aan.


Hoe bewuster je wordt van jezelf, hoe makkelijker jouw mind de essentie kan vinden: wat doet er werkelijk toe? Ook ben je beter in staat om jouw onderbuikgevoel (bullshit-detector) te gebruiken: onderscheiden tussen wat nodig is en wat niet.Rusten

Zodra jouw mind tijdens de yoga-ontspanningsoefening de plek in jouw lichaam heeft gevonden, dan komt het rusten, het landen in die plek. Meestal gaat dit gepaard met het loslaten van spanning op de uitademing.


In het dagelijks leven betekent het proces van ‘rusten’, dat je even stilstaat bij hetgeen jouw aandacht nodig heeft. Gevoelsmatig ‘een pas op de plaats’. In een eerdere blog schreef ik dat wij veelal ‘doeners’ zijn. De eerste neiging zal dan ook zijn om in actie te willen komen: je wilt iets doen, het probleem gelijk oplossen, de situatie veranderen. Een pauze-moment is wel het laatste waaraan je denkt als ‘doener’.


Toch is zo’n moment van rust essentieel om jezelf te laten beseffen wat er daadwerkelijk (in jou) aan de hand is. Als je bijvoorbeeld merkt dat niemand naar je luistert en dat zit je dwars, dan wil je het liefst dit probleem snel oplossen door de ander aan te spreken of op een andere manier jouw verhaal te doen. Met elke actie ren je voorbij 'het rusten’, je geeft jezelf onvoldoende de tijd om te voelen wat er werkelijk aan de hand is. Als je ‘rust’ dan komt het besef omhoog dat wellicht jijzélf niet luistert naar jezelf, of dat je onvoldoende luistert naar wat anderen te zeggen hebben. De essentie in dit dwarse gevoel is veelal dichterbij dan je denkt 😉.


Het is helaas niet eenvoudig om een rust-moment in te lassen. Impliciet neem je de situatie zoals die is: je duwt het gevoel of de gedachte niet weg, je maakt het niet mooier dan het is, je analyseert het niet kapot. Je nodigt het probleem uit om er te laten zijn. Je luistert naar wat er ís.Zijn

Dan komt het moment dat je niets hoeft te doen tijdens de yoga-ontspanning. Je laat je enkel meestromen met de energie die al aanwezig is. Je laat los en voelt. Hoe vaker je dit herhaalt in een ontspanningsoefening, hoe dieper je gaat voelen. Jouw bewustzijn expandeert.


Alles is energie, ook in jouw dagelijks leven. Zodra je steeds meer durft los te laten van wat er niet toe doet (het rusten), ga je merken dat het niet uitmaakt wat je doet. Alles loopt zoals het loopt.

Zo ben ik zelf iemand die veelal stiltes opvult of een probleem voor de ander wil oplossen. Vroeger meer dan nu. Maar zodra ik bewust rust neem en ik laat situaties (en dus ook problemen) er zijn, dan leidt dat tot zoveel mooiere oplossingen of situaties dan ik me bedenken kan🤗.


Zo kan mijn dochter met een vervelend gevoel bij me komen. Ik geef haar tegenwoordig een knuffel, ik laat haar spreken en bén er voor haar. En dan, komt in haarzelf het antwoord omhoog wat ze moet doen of wat wijs is in deze situatie. Zo mooi is dat! Ook als ik merk dat er onderling spanningen zijn, ben ik echt iemand die dat wil oplossen (ik houd bovenal van harmonie). Zodra ik de spanning er meer durf te laten zijn, brengt de energie ons naar wat er toe doet en sta ik ervan verstelt hoe snel de spanning zichzelf oplost.Vinden, rusten, zijn, de drie stappen die je brengen naar een diepere gewaarwording, een dieper zijn❤️.

bottom of page