Wetenschap
Positieve Psychologie
De Positieve Psychologie is een jonge snelgroeiende wetenschappelijke stroming die zich richt op menselijke kracht en optimaal functioneren. In plaats ons te focussen op de psychische klachten en problemen, kijkt deze wetenschap naar de psychische kracht van mensen.
In de sportwereld is dit heel normaal: focus je waar je goed in bent en weet dit optimaal te benutten. Binnen organisaties is dit denken een uitdaging. Het vraagt om een totaal andere mindset en omgang met elkaar. Toch kent iedereen wel momenten van werkgeluk, waarin je helemaal opgaat in de flow van het werk, of je raakt geïnspireerd door een onderwerp, of je vindt steun en begrip bij jouw collega's. Het zijn momenten van kracht, die jou energie geven. Werkgeluk raakt de kern van wie jij bent op het werk: Wat vind je belangrijk? Wat draag je uit? Wat inspireert jou?
​
Wetenschappelijk onderzoek naar geluk kreeg rond het jaar 2000 een serieuze basis. Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi worden gezien als de grondleggers van deze stroming. Intussen hebben vele belangrijke wetenschappers deze stroming verrijkt met nieuwe theorieën en onderzoeken, die vervolgens weer vragen om verder onderzoek. Het mooie van deze stroming is dat het ons stimuleert om te begrijpen hoe we concreet meer betekenis en geluk kunnen creëren in wat we doen. Een mooie uiteenzetting van het begrip happiness vind je in onderstaand YouTube-film 'the how of'. Ondanks dat het dateert uit 2008, is deze waardevol. Vooral het verschil tussen een een-eïge tweeling en de 'happiness' bij Buddhistische monniken geeft aan dat we geluk kunnen beïnvloeden.​