top of page

Himalaya Traditie

IMG_4182_edited.jpg

Een Traditie van de Meesters uit de Himalayas

De Traditie waarin Gertie en ik zijn opgeleid is een traditie waarin methoden en filosofieën van meester op leerling zijn en worden overgebracht (parampara). Op deze wijze is 5000 jaar oude yogakennis van rishi's (wijzen) uit de Himalaya bewaard gebleven.

Swami Rama (zie foto) wordt gezien als één van de grootste onder de Himalaya meesters. Hij is één van de eerste leermeesters die in de jaren zestig naar het westerse Amerika afreisde om zijn totale beheersing in autonome lichaamsprocessen (zoals hartritme, bloeddruk, lichaamstemperatuur) wetenschappelijk te laten bestuderen. Zijn werk is kort samengevat in YouTube-film 'Swami Rama: Voluntary Control Over Involuntary States'.

Daarnaast wist hij de yogakennis op een uiterst toegankelijke en doeltreffende manier over te brengen, die je nog steeds in zijn video's en boeken tot je kunt nemen.

Wetenschap en yoga zijn in deze traditie met elkaar verbonden. De lijn in de ascetische orde in India, waar deze Traditie onder valt, heeft de naam ‘Bharati’, wat betekent ‘hij die de geliefde van kennis is’. Yoga geeft ons innerlijke kennis over ons lichaam, onze mind, onze ademhaling, onze illusies om ons uiteindelijk te brengen tot wie we werkelijk zijn.

Wetenschappelijke kennis toont aan wat de meetbare impact is van yoga op ons menselijk lichaam. Onderzoek laat zien dat yoga een positief effect heeft op de werking van ons autonome zenuwstelsel, hart, brein en psychologisch welzijn. Door wetenschappelijk onderzoek geven we onze mind de mogelijkheid om te begrijpen dat yoga een positieve bijdrage heeft, ook al heb je nog geen yoga-ervaring opgedaan. De effecten van yoga zijn mooi samengevat in onderstaande YouTube-film 'The Science Behind Yoga'.

swami rama.jpg
bottom of page